[O2] Problemy z klimatyzacją

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Remek Szczecin
    Drive
    • 2008
    • 54

A oto moje fotki które pokazują wyższość lustrzanek :P
    aż mi wstyd pokazywać ....
    zdjęcia tu http://kruk4.fotosik.pl/albumy/571749.html
    PS mad_mark wielkie dzięki za obadanie mojej niuni jakiś czteropak ci sie należy tylko nie wiem jaki browar lubisz :twisted:
    Remek ze Szczecina
  • Tabel
    Rider
    • 2007
    • 312
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam. W lipcu moja Octavia skończy rok. Przebieg ok 8 tys km. Wczesniej klima działała OK, nieraz cos z niej posmierdziało ale nic takiego sie nie działo. Teraz po zimie czuje ze tak jakby wydajność klimatyzacji spadła. Jest włączona a w samochodzie nie zbyt sie ochaładza, a wczesniej roznica byla wieksza. Ponado czuje wiekszy spadek mocy i wieksze zuzycie paliwa. Jak wlacze klime to w srodku wydaje mi sie ze cos jakby syczy. Niedlugo zbliza mi sie przeglad po roku. Nie chce zeby zbyli mnie czyms z ta klima. Co moze byc przyczyna tego i co serwis powinien wykonac?
    ŚKODA 120 L z 1977 roku.
    ŚKODA OCTAVIA II z 2007 roku.

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Tabel, też mam coś takiego , coś syczy ale nie ważne czy na klimie czy nie , chłopaki pisali że to może być wina zabrudzonego filtra przeciwpyłkowego.
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Andja
        Rider
        • 2006
        • 596

weź pod uwagę że mamy temperatury ok 30st (w aucie ostatnio zanotowałem prawie 80st :shock: , autko od 7 do 15 w słońcu) wiec będziesz miał inne odczucia niż przy 20st na zewnątrz. zanim wszystko sie wychłodzi to klima ma co robić.

druga sprawa: może masz jakąś nieszczelność (ja tak mam) i dlatego klima słabiej chłodzi bo nie ma czym

pzdr

Komentarz

• dariuspolo
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1168

...odglos syczenia moze wywolywac sprzegielko klimy jezeli jest zabrudzone.
          T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
          SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
          Zuzycie paliwa

Komentarz

• mariobros
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 551

Odgłosy syczenia (jak mi powiedział prawcownik serwisu klimy) oznaczają zbyt mało czynnika w układzie. A jeśli jest go zbyt mało, to inaczej się rozpręża i stąd syczenie. Ponadto mniej czynnika to słabsza wydajność układu, częstsze załączanie się kompresora, dłuższa praca kompresora w celu "wypracowania" odpowiedniego ciśnienia gazu, a stąd słabsze auto, większe zużycie paliwa. Pomimo, że auto masz nowe, sugeruję wizytę w ASO. Przede wszystkim niech sprawdzą, czy masz szczelny układ.
            Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
            Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Ziomal
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 5841
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

mariobros, to co piszesz na logikę biorąc to prawda , ale np w moim przypadku syczenie występuje nawet wtedy gdy klima nie jest włączona a przecież wtedy nie jest tłoczony czynnik chłodzący. Co najciekawsze temp w kratkach po 8 min wskazuje 4.9 stopnia co ciekawe zauważyłem że jakoś słabo chodzi.

Pozdrawiam
              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• wojtass
                Rider
                • 2007
                • 473

Witam
                To i ja mam pytanko odnośnie klimy tylko w O1.
                Słuchajcie, jak załącze na climatronicu AUTO klima powinna chłodzić, a z kratek nawiewu leci ciepło ops: . Nie ma różnicy czy jest ECON lub AUTO. Temperatura jest taka sama. Wentylatory chodzą dwa, obroty na postoju po załączeniu AUTO wzrastają do 1,1-1,0 l/h. Klima była nabijana w tym roku w maju. Czytałem gdzieś że może padły jakieś bezpieczniki koło akumulatora ale czy to prawda?

Komentarz

• darek-os
                  Classic
                  • 2012
                  • 2

dariuspolo, mam pytanie jak wyczyścić sprzęgło klimatyzacji szumi
                  suchy

Komentarz

• ducker24
                    Rider
                    • 2011
                    • 286

wojtass, jak włączysz klimę to sprawdź czy chłodnica się grzeje a taki mały pojemniczek wyżej chłodnicy z króćcem co wychodzi od sprężarki robi się zimny
                    może Ci się klapki nie przestawiają w klima troniku
                    podłącz pod kompa może coś wyjdzie

[ Dodano: Sob 09 Cze, 12 17:48 ]
                    darek-os, ale ściągnąć chcesz??
                    bez wyciągania kompresora będzie ciężko, ale jest to realne
                    poczytaj o tym na forum jest
                    poszukaj tylko !! !!

Komentarz

Pracuję...